Followers

ORDER FORM

June 15, 2010

Step By Step : Kek Coklat Moist

* 1 pek tepung ini menghasilkan sebiji kek seberat 1kg

Kandungan di dalam pek :
Bahan A - gula castor
Bahan B - adunan tepung premix (ayak dahulu)

Bahan yang anda perlu tambah :
- 1 cawan minyak jagung / minyak masak (250ml)
- 1 tin susu cair (400gm)
- 3 biji telur gred A/B

** pastikan anda menggunakan sukatan cawan MATRIKS.

1 - pukul telur hingga kembang (menggunakan whisk tangan @ mixer elektrik). Masukkan susu cair & minyak. Adun sebati.

2 - Masukkan bahan A. Pukul hingga bahan tadi sebati.

3 - Masukkan bahan B (yang telah di ayak). Kacau menggunakan whisk @ senduk kayu hingga sebati dan tidak berbintil-bintil.

Gambar adunan yang telah sebati. Bolehlah dikukus @ dibakar hingga masak.

TIPS : pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu. Gunakan api sederhana @ slow. Api yang kuat akan menyebabkan kek OVERCOOK, BANTAT, KERAS & MEREKAH.

Kek Coklat Lembap ini tahan hampir sebulan di dalam peti sejuk.

Boleh dikukus menggunakan container plastik bagi menjimatkan masa 

Inilah hasilnya! Lembut & gebu!

* anda boleh request topping coklat
ADD ON TOPPING + RM2
(cara membuat topping disediakan) 


Adunan ni boleh dijadikan cupcakes
~ Version bakar ~


~ version kukus ~


_

2 comments:

  1. berape lame jangka hayat @ tarikh luput kek coklat ini?

    ReplyDelete
  2. klau cokelat yg cair tu dipanggil topping jgk ke??
    mcmne nk wat cklat cair tu?

    ReplyDelete